
آنالیز ترافیک
آسانسور چیست؟
خدمات آنالیز ترافیک آسانسور به مدیران ساختمان و مالکان بهبود عملکرد و ایمنی آسانسورها کمک میکند و به ساختمانها امکان ارتقاء تجهیزات آسانسور را فراهم میکند.
آنالیز ترافیک آسانسور
حتما تا کنون در ساختمان های مختلف مشاهده کردهاید که مردم برای سوار آسانسور شدن مدت طولانی منتظر میمانند و حتی گاهی در مقابل درب آسانسور ها صف بسته میشود. چنین مشکلاتی از جمله مسائلی هستند که به دلیل عدم انجام بررسی های دقیق پیش از نصب آسانسور رخ میدهند. آنالیز ترافیک آسانسور، در مراحل طراحی و نصب آن به صاحبان ساختمان و کاربران آسانسور کمک میکند تا مدت کمتری را برای رسیدن آسانسور منتظر بمانند و به سرعت بتوانند بین طبقات جابجا شوند.
آنالیز ترافیک آسانسور چیست؟
آنالیز ترافیک آسانسور از دو واژه ترافیک به معنای رفت و آمد و آنالیز به معنای تحلیل و بررسی تشکیل شده است. بنابراین به معنای تحلیل و بررسی میزان رفت و آمد و استفاده از آسانسور در هر ساختمان است. این بررسی و محاسبات فنی تنها برای اطلاع از تعداد نفراتی که از آسانسور استفاده میکنند انجام نمیشود، بلکه به این منظور از این روش استفاده میشود که ظرفیت، نحوه عملکرد و سرعت آسانسور در هنگام خرید و نصب به درستی طراحی گردد.
هر ساختمان با توجه به نوع کاربری خود که میتواند شامل مسکونی، اداری، تجاری و غیره باشد و همچنین تعداد طبقات، به آسانسور خاصی نیاز دارد. این آسانسور باید به گونهای انتخاب شود که در وهله اول ظرفیت کافی برای جابجایی مسافرین این ساختمان را داشته باشد و دوم باید مسافرین را با سرعت مناسب و با حداقل معطلی به طبقه مورد نظر برساند.
به این ترتیب پیش از نصب و خرید آسانسور برای هر ساختمان باید آنالیز ترافیک آسانسور انجام شود و یک برآورد کلی از تعداد افرادی که قرار است از آسانسور ساختمان استفاده کنند، میزان این استفاده، تعداد طبقات و ساعات شلوغی به دست آید.
اهمیت انجام آنالیز ترافیک آسانسور
ممکن است برخی از سازندگان و صاحبان ساختمان ها، آنالیز ترافیک آسانسور را جدی نگیرند و پیش از نصب آن این کار را انجام ندهند و آسانسور را تنها بر اساس بودجه خود انتخاب کنند. در حالی که نیاز است حتما پیش از انتخاب و خرید یک آسانسور از مشاورین و متخصصان این حوزه کمک بگیرید و یک آنالیز کامل از میزان ترافیک ساختمان داشته باشید.
بعد از آنالیز ترافیک ساختمان توسط متخصص، ایشان یک سری مشخصات از نوع و ویژگی های آسانسور مورد نیازتان در اختیار شما قرار میدهد که باید آسانسور را بر طبق آن ها انتخاب کنید. این اطلاعات شامل ظرفیت کابین آسانسور، میزان قدرت و سرعت آسانسور، میزان انرژی مصرفی و دیگر ویژگی های مهم و فنی میباشد.
در صورتی که طبق ویژگی های آمده در نتیجه آنالیز، آسانسور مناسب را در ساختمان نصب کنید، کاربران با وجود شلوغی ساختمان به موقع و با سرعت مناسب به طبقه موردنظر خواهند رسید و دیگر صف های طولانی جلوی درب آسانسور ها در هر طبقه و زمان انتظار زیاد ایجاد نخواهد شد.
در صورتی که آسانسور متناسب با نیاز ساختمان نباشد، هم کاربران ناراضی خواهند بود و هم ممکن است آسانسور در اثر استفاده بیش از حد توان، به سرعت فرسوده شود و نیاز به تعمیر یا تعویض قطعات داشته باشد. آسانسور مناسب باید بر اساس تعداد طبقات و تعداد افرادی که روزانه بین طبقات جابجا میشوند طراحی گردد.
به عنوان مثال در یک مجتمع تجاری چند طبقه که افراد بسیاری به طور همزمان در حال ورود و خروج به ساختمان و طبقات مختلف هستند، تعداد آسانسور باید بیش از یک یا دو عدد باشد و ظرفیت کابین آن نیز باید به بیش از 15 نفر ارتقا یابد.
عوامل مهم در آنالیز ترافیک آسانسور
زمانی که یک کارشناس متخصص، برای آنالیز ترافیک آسانسور به ساختمان شما میآید باید اطلاعات کاملی از نحوه فعالیت ساختمان، ساعات رفت و آمد، ساعات شلوغی، نوع فعالیت واحد های هر طبقه و یک تخمین کلی از تعداد کاربران روزانه در اختیار او قرار دهید. همچنین ممکن است در این زمینه نیاز باشد معمار ساختمان نیز در تصمیم گیری دخیل باشد تا فضایی که برای آسانسور ها در نظر میگیرد با نیاز ساختمان تناسب داشته باشد. در ادامه برخی از عوامل مهمی که باید در تدوین آنالیز ترافیک آسانسور در نظر گرفته شوند بررسی خواهند شد.
- ظرفیت: ظرفیت آسانسور اولین و مهمترین عاملی است که باید در آنالیز به آن پرداخته شود. اگر ساختمان تنها یک آسانسور دارد باید فضای کابین آن پاسخگوی تعداد کاربران روزانه باشد. اگر تعداد این افراد خیلی زیاد است، افزایش تعداد آسانسور ها راه حل مناسبی خواهد بود.
- سرعت: همانطور که میدانید سرعت در واقع مسافتی است که یک جسم در واحد زمان طی میکند. اگر مسافت رسیدن از طبقه همکف یا پارکینگ تا بالاترین طبقه خیلی زیاد باشد و آسانسور با سرعت کمی حرکت کند، حتی با وجود داشتن ظرفیت کافی، مسافرین باید مدت زمان زیادی را انتظار بکشند. به این ترتیب سرعت آسانسور و ویژگی های فنی تعیین کننده سرعت باید بر اساس تعداد طبقات تعیین شوند.
- درب ها: درب های خارجی و داخلی آسانسور ها باید به گونهای طراحی شوند که نه خیلی باریک باشند که افراد نتوانند به راحتی از آن ها عبور کنند و نه خیلی پهن باشند که فضای زیادی اشغال کنند. در ساختمان های پر رفت و آمد درب ها بهتر است امکان عبور همزمان دو نفر از کنار یکدیگر را داشته باشند.
- تعداد آسانسور ها: بهتر است در ساختمان های بسیار پر رفت و آمد مانند مراکز تجاری، بیش از یک آسانسور وجود داشته باشد تا در صورت مشکل فنی در یکی از کابین ها، بتوان برای جابجایی از آسانسور دیگری استفاده کرد.
- فضای راه پله: فضای مقابل آسانسور در هر طبقه، باید ظرفیت کافی برای انتظار مسافران تا رسیدن آسانسور را داشته باشد. ممکن است برخی طبقات شلوغتر و برخی خلوت باشند. با این حال باید فضای کافی برای ساعات شلوغی در مقابل درب در نظر گرفته شود.
- زمان باز و بسته شدن درب ها: اگر هر دو درب آسانسور به صورت خودکار بسته میشوند، سرعت بسته شدن درب ها و آغاز حرکت و همچنین سرعت باز شدن درب ها و پیاده شدن مسافرین باید در آنالیز ترافیک آسانسور مورد بررسی قرار گیرند.
- میزان انرژی مصرفی: میزان انرژی مصرفی آسانسور به صورت ماهیانه نیز باید آنالیز شود. بالا بردن ظرفیت و قدرت آسانسور تاثیر قابل توجهی بر مصرف انرژی ساختمان خواهد داشت و نمیتوان بی توجه به این مورد آسانسور را ارتقا داد. میبایست همواره حواستان به صرفه جویی در مصرف برق آسانسور باشد.
- شتاب حرکت آسانسور: سرعت آسانسور میتواند تا حد زیادی بالا برود و محدودیتی ندارد. با این حال باید به فکر مسافرین و سلامتی آن ها نیز باشید. زیرا در هنگام توقف در هر طبقه، شتاب منفی میتواند آسیب جدی به افراد وارد کند. میزان شتاب حرکت آسانسور باید به طور دقیق اندازه گیری و تعیین شود.
- زمان انتظار مسافر: مدت زمانی که یک فرد در یک طبقه باید منتظر رسیدن آسانسور بماند بهتر است در آسانسور های اداری در حدود 30 ثانیه و در ساختمان های مسکونی در حدود 60 ثانیه باشد. با این حال عواملی مانند کند سوار شدن افراد در طبقات دیگر و باز ماندن درب ها، تعداد توقف های بین راه، تعداد مسافران هر طبقه و غیره میتواند این زمان را افزایش دهد که این موارد باید همگی در محاسبات لحاظ شوند و در صورت نیاز تعداد آسانسور ها اضافه شود.
- ساعات شلوغی: در برخی ساعات روز به خصوص در ساختمان های اداری مانند زمان ورود و خروج کارمندان در صبح و عصر، میزان استفاده از آسانسور و شلوغی و زمان انتظار چندین برابر میشود. باید در زمان طراحی برای رفع این مشکل و به حداقل رساندن انتظار افراد برنامه ریزی کرد.
راه حل ها و نکات آنالیز ترافیک آسانسور
با توجه به نکات گفته شده، حتما تا کنون متوجه چگونگی و اهمیت آنالیز ترافیک آسانسور شدهاید. با این حال زمانی که قصد انجام این کار را دارید بهتر است نکاتی را در نظر داشته باشید که در ادامه به بررسی آن ها خواهیم پرداخت.
- برای آنالیز ترافیک آسانسور حتما از متخصصین و کارشناسان ماهر و باتجربه کمک بگیرید و از معمار ساختمان نیز دعوت کنید تا در جلسه حضور داشته باشد.
- برای یافتن این متخصصان میتوانید با شرکت های با سابقه نصب و فروش آسانسور تماس حاصل فرمایید.
- برای بهبود کیفیت استفاده از آسانسور میتوانید طبق نظر کارشناس آسانسور های ساختمان خود را منطقه بندی و زوج و فرد کنید تا هر کدام از آن ها تنها در طبقات مشخصی بایستد و هر دو در تمام طبقات معطل نشوند. (راه حل های بیشتر و مناسب ساختمان را میتوانید با کمک کارشناس بیابید.)
- سخت افزار آسانسور را نیز بر اساس نتایج آنالیز انتخاب کنید.
- کیفیت قطعات باید به گونهای باشد که توانایی رفع نیاز ساختمان را داشته باشند و به سرعت فرسوده نشوند.
- در صورتی که هم اکنون آسانسور خود را نصب کرده ولی شاهد مشکلات بسیار و زمان انتظار طولانی هستید، میتوانید مجددا از خدمات آنالیز ترافیک آسانسور استفاده نموده و تغییرات هر چند جزئی را ایجاد کنید تا بخشی از مشکلات رفع گردند.
نتیجه گیری
آنالیز ترافیک آسانسور از جمله کار هایی است که باید در هنگام ساخت بنا و پیش از خرید و نصب آسانسور انجام شود. با انجام این آنالیز، مشخصات فنی و ویژگی های آسانسور مورد نیاز شما توسط کارشناس تعیین میگردد و آسانسوری که در ساختمان خود نصب میکنید پاسخگوی نیاز های کاربران خواهد بود.
سوالات متداول
1-آنالیز ترافیک آسانسور چگونه انجام میشود؟
آنالیز ترافیک آسانسور در واقع مجموعهای از بررسی های فنی به همراه محاسبات ریاضی و فیزیک است که باید توسط کارشناس مربوطه انجام شود. این فرد تمام ویژگی های ساختمان و همچنین تعداد مسافران در شلوغترین حالت را در نظر گرفته و بر اساس فرمول های مشخص، نتایج را به دست آورده و ویژگی های آسانسور موردنیازتان و راه حل هایی برای بهبود استفاده از آن را در اختیار شما قرار میدهد.
2-آیا آنالیز ترافیک آسانسور هزینه بالایی دارد؟
آنالیز ترافیک آسانسور میتواند هزینه های متفاوتی داشته باشد و مبلغ ثابتی برای آن در نظر گرفته نمیشود. با این حال این مبلغ بخشی از هزینه های ضروری در زمان ساخت است و نباید از آن چشم پوشی کنید.
3-آنالیز ترافیک آسانسور با چه هدفی انجام میشود؟
این آنالیز و بررسی با هدف بهبود تجربه کاربری در هنگام استفاده از آسانسور انجام میشود. زمانی که کاربران و ساکنان یک ساختمان دائما با کندی و انتظار طولانی برای رسیدن آسانسور مواجه باشند، بسیار ناراضی خواهند بود. همچنین تطابق ویژگی های آسانسور با میزان استفاده از آن باعث میشود طول عمر آسانسور بالا برود که این مورد نیز یکی دیگر از اهداف آنالیز ترافیک آسانسور است.
مراحل آنالیز ترافیک آسانسور
آزمایش فنی: اجرای آزمایشهای فنی و تستهای ایمنی برای اطمینان از عملکرد صحیح آسانسور و پایاندادن به هر گونه نقص یا مشکل فنی.
تعمیر و نگهداری: ارائه خدمات تعمیرات دورهای و نگهداری به طور منظم تا از افتراق آسانسور و کاهش خرابیهای احتمالی جلوگیری شود.
بررسی و آنالیز ترافیک: بررسی الگوهای استفاده از آسانسورها در یک ساختمان به منظور بهینهسازی زمانبندی و ترافیک در طول روز و حجم بالا.
بهبود ایمنی: برای اطمینان از ایمنی کاربران آسانسور، اعمال تغییرات و اصلاحات مورد نیاز در تجهیزات و فناوریهای مرتبط با آسانسور.
ارتقاء بهرهوری: افزایش بهرهوری و کارایی آسانسورها تا تاخیرها و زمان انتظار برای مسافران کاهش یابد.
رصد و نظارت: ارائه سیستمهای نظارت و رصد برای اطمینان از عملکرد بهینه و پیشبینی مشکلات قبل از وقوع آنها.